Obavijest za glasače: kategorije i tijek glasovanja

I
POSTUPAK NOMINACIJE

Glazbeni brojeve za dodjelu MAC priznanja nominirale su radio postaje iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Slovenije, a po prvi put su i sami izvođači imali priliku nominirati, kao i publika.

Nominirani glazbeni brojevi (u nastavku: brojevi) odnose se na pjesme izvođača iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Slovenije.

Izvođači, publika i radio postaje nominiraju brojeve neovisno o zemlji iz koje je izvođač, već isključivo na temelju osobnih preferencija, odnosno relevantnih parametara slušanosti i popularnosti pjesme.

Uvjet za nominaciju u bilo kojoj kategoriji je da je glazbeno djelo nastalo ili realizirano u razdoblju od 01.10.2021. do 15.10.2022.

II
KATEGORIJE I ŽANROVI

U svim kategorijama prvog i drugog dana jedan izvođač može biti nominiran isključivo jednom, odnosno samo jedna nominacija istog izvođača može biti prisutna u okviru jedne kategorije.

Ovo pravilo vrijedi za sve kategorije, osim za kategorije KOLABORACIJA i NEW AGE KOLABORACIJA, gdje jedan umjetnik može biti nominiran onoliko puta koliko je imao suradnji s različitim umjetnicima.

 

Izvođač može biti nominiran u onoliko kategorija koliko ima glazbenih brojeva po žanru.

Prvog dana ceremonije, 25. siječnja 2023., nominirani brojevi pripadaju sljedećim kategorijama:

1.    POP NUMERA ŽENSKOG IZVOĐAČA

2.    POP NUMERA MUŠKOG IZVOĐAČA

3.    ALTERNATIVNA POP NUMERA

4.    ROCK NUMERA

5.    NARODNA NUMERA

6.    RAP / HIP–HOP NUMERA

7.    WORLD MUSIC

8.    KOLABORACIJA

KategorijI KOLABORACIJA pripadaju brojevi koje izvode dva ili više izvođača, predstavnici istog ili različitih žanrova. Žanrovi brojeva koje se nalaze u kategoriji KOLABORACIJA su: pop, alternativni pop, rock, rap/hip-hop, world music i folk glazba ili brojevi koje čine sinergiju nekog od navedenih žanrova.

26. siječnja 2023., drugog dana ceremonije, nominirani brojevi su u kategoriji:

9.    TRAP NUMERA MUŠKOG IZVOĐAČA

10. TRAP NUMERA MUŠKOG IZVOĐAČA

11.   BALKAN TRAP NUMERA

12. DRILL NUMERA

13.   URBAN POP NUMERA

14.   URBAN POP NUMERA

15.    NEW AGE KOLABORACIJA

Kategoriji NEW AGE KOLABORACIJA pripadaju brojevi koje izvode dva ili više izvođača, predstavnika istog ili različitog žanra. Žanrovi brojeva koje se nalaze u kategoriji NEW AGE COLLABORATION su: trap, drill, Balkan trap, urban pop i pop-folk.

Kategorije koje nisu žanrovski definirane, a unutar kojih se mogu pronaći glazbeni brojevi i/ili izvođači bez obzira na žanrovsku podjelu manifestacije po danima su:

16.    KONCERT

17.    MUZIČKI VIDEO

18.     VIRAL NUMERA

19.    ALBUM

VIRAL NUMERA je kategorija koja uključuje samostalne brojeve ili suradnje koje su najveći komercijalni uspjeh postigle putem digitalnih platformi: YouTube, YouTube Music, Deezer, Spotify, Apple Music, Tidal, Pandora, Amazon Music, iTunes, Tik Tok, Facebook, Instagram.

U kategoriji ALBUM nalaze se svi nominirani albumi izvođača, neovisno o glazbenom žanru.

U kategoriji KONCERT nalaze se svi nominirani koncerti izvođača bez obzira na glazbeni žanr.

U kategoriji MUZIČKI VIDEO, nalaze se svi nominirani glazbeni spotovi izvođača bez obzira na glazbeni žanr.

III
GLASANJE

Glasanje se odvija putem službenog YouTube kanala MAC-a, putem web stranice MAC i preko e_finity aplikacije.

Glasanje počinje 20.12.2022. i traje do početka manifestacije, 25.01.2023. (zaključno s 24.1.2023. u ponoć), odnosno 26.01.2023. (zaključno s 25.01.2023. u ponoć).

YouTube glasanje počinje 20.12.2022., pri čemu je potrebno da se svaki glasač pretplati na službeni MAC YouTube kanal i da u okviru kategorije “like-a” glazbene brojeve za koje želi glasati.

Glasanje preko YouTube platforme se odvija po principu jedan “like” – jedan glas.

U svakoj kategoriji može se glasati za svaki od nominiranih brojeva po jednom.

Svaki glasač može glasati za onoliko nominiranih brojeva koliko je prisutno u kategoriji.

Glasanje je dostupno i na zvaničnom sajtu MAC www.musicawardsceremony.com i po sljedećim pravilima:

Svaki glasač koji se registruje na MAC sajt ima pravo na 10 glasova u svakoj kategoriji i može ih rasporediti na više nominacija u okviru jedne kategorije ili može 10 puta glasati za jednu nominaciju u okviru jedne kategorije.

Dodatnih 10 glasova u svakoj kategoriji svim punoljetnim glasačima pokloniće MaxBet.

Glasanje se može obaviti jednokratno ili iz više navrata.

Za sve navedene kategorije glasanje se odvija na isti način, nezavisno o tome da li se priznanja dodjeljuju prvog ili drugog dana manifestacije, osim za kategoriju ALBUM GODINE, za koju se glasa isključivo SMS porukom.

Svaka nominacija u okviru kategorije ALBUM GODINE ima svoj redni broj.

Glasanje u okviru kategorije ALBUM GODINE se odvija tako što se u tekst poruke unosi riječ „UNICEF“ i redni broj glazbenog broja za koju glasač želi glasati, bez razmaka.

Primjer:

UNICEF1 NA 860860 / ZA ALBUM POD REDNIM BROJEM 1

ili

UNICEF9 NA 860860 / ZA ALBUM POD REDNIM BROJEM 9

Za Hrvatsku, SMS se šalje na broj 860860 koji vrijedi za sve mreže, a cijena poruke je 2,65 EUR.

 

Sav prihod prikupljen od SMS glasova bit će preusmjeren UNICEF-u za program „Unaprjeđenje mentalnog zdravlja djece i mladih“.

IV
PROGLAŠENJE POBJEDNIKA I DODJELA PRIZNANJA

Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada u svakoj kategoriji održat će se na događaju MAC u siječnju 2023. godine, odnosno 25. ili 26. siječnja 2023. godine.

Organizator zadržava pravo diskvalificirati glazbene brojeve koji potiču vjersku, rasnu, nacionalnu ili etničku netrpeljivost, kao i brojeve koji vrijeđaju osobe na temelju seksualne orijentacije.

Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda, broja i naziva kategorija prema potrebi, kao i dodavanja potkategorija.

Organizator zadržava pravo da u različitim kategorijama objavi liste za glasanje sa različitim brojem nominiranih brojeva.

 

Organizator zadržava pravo izmjene i dopune ovog Pravilnika.