Obavještenje za glasače: kategorije i tok glasanja

I
POSTUPAK NOMINOVANJA

Muzičke numjere za dodelu MAC priznanja nominovale su radio stanice iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Slovenije, a po prvi put priliku da nominuju imali su i izvođači, kao i publika.

Nominovane numjere odnose se na numjere izvođača iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Slovenije.

Izvođači, publikai radio stanice su nominovalinumjere nezavisno od toga iz koje zemlje je izvođač, već isključivo vodeći se ličnim preferencijama, odnosno relevantnim parametrima slušanosti i popularnosti numjera.

Uslov za nominaciju u okviru bilo koje kategorije je da je muzičko djelo nastalo ili realizovano u periodu od 01.10.2021. do 15.10.2022.

II
KATEGORIJE I ŽANROVI

U svim kategorijama prvog i drugog danajedan izvođač može biti nominovan isključivo jednom, odnosno može biti prisutna samo jedna nominacija jednog izvođača u okviru jedne kategorije.

Ovo pravilo važi za sve kategorije, osim u kategorijama KOLABORACIJA i NEW AGE KOLABORACIJA, gdje jedan izvođač može biti nominovan onoliko puta koliko ima kolaboracija sa različitim izvođačima.

 

Jedan izvođač može biti nominovan u onoliko kategorija koliko ima žanrovski različitih numjera.

Prvog dana ceremonije, 25.januara, nominovane numjere pripadaju kategorijama:

1.    POP NUMJERA ŽENSKOG IZVOĐAČA

2.    POP NUMJERA MUŠKOG IZVOĐAČA

3.    ALTERNATIVNA POP NUMJERA

4.    ROCK NUMJERA

5.    NARODNA NUMJERA

6.    RAP / HIP–HOP NUMJERA

7.    WORLD MUSIC

8.    KOLABORACIJA

Kategoriji KOLABORACIJA pripadaju numjere koje izvode dva ili više izvođača, predstavnika istog ili različitog žanra. Žanrovi numjera koje se mogu naći u kategoriji KOLABORACIJA su: pop, alternativni pop, rok, rap/hip-hop, world music i narodna muzika ili numjere koje čine sinergiju nekih od navedenih žanrova. 

26. januara 2023, drugog dana ceremonije, nominovane numjere su u okviru kategorija: 

 

 

9.    TRAP NUMJERA MUŠKOG IZVOĐAČA

10. TRAP NUMJERA MUŠKOG IZVOĐAČA

11.   BALKAN TRAP NUMJERA

12. DRILL NUMJERA

13.   URBAN POP NUMJERA

14.   URBAN POP NUMJERA

15.    NEW AGE KOLABORACIJA

Kategoriji NEW AGE KOLABORACIJA pripadaju numjere koje izvode dva ili više izvođača, predstavnika istog ili različitog žanra. Žanrovi numjera koje se mogu naći u kategoriji NEW AGE KOLABORACIJA su: trap, drill, Balkan trap, urbanpop i pop-folk. 

Kategorije koje nisu žanrovski oprijedeljene,i u okviru kojih se mogu naći numjere i/ili izvođači bez obzira na žanrovsku podjelu manifestacije po danima su:

 

16.    KONCERT

17.    MUZIČKI VIDEO

18.     VIRAL NUMJERA

19.    ALBUM

VIRAL NUMJERA je kategorija u kojoj se nalaze samostalne numjere ili kolaboracije koje su ostvarile najveći komercijalni uspeh kroz digitalne platforme: YouTube, YouTube Music, Deezer, Spotify, Apple Music, Tidal, Pandora, Amazon Music, iTunes, Tik Tok, Facebook, Instagram.

U kategoriji KONCERT nalaze se svi nominovani koncerti izvođača nezavisno od muzičkog žanra.

U kategoriji MUZIČKI VIDEO nalaze se svi nominovani muzički videi izvođača nezavisno od muzičkog žanra.

III
GLASANJE

Glasanje se odvija putem zvaničnog YouTube kanala MAC-a, putem web stranice MAC i preko e_finity aplikacije.

Glasanje počinje 20.12.2022. i traje do početka manifestacije, 25. 01. 2023. (zaključno sa24.1.2023. u ponoć), odnosno 26.01.2023. (zaključno sa 25.01.2023. u ponoć).

YouTube glasanje počinje 20.12.2022. pri čemu je potrebno da se svaki glasač sabskrajbuje na zvaničan MAC YouTube kanal i da u okviru kategorije lajkuje numjere za koje želi da glasa.

Glasanje preko YouTube platforme se odvija po principu jedan lajk – jedan glas.

U svakoj kategoriji može se glasati za svaku od nominovanih numjera po jednom.

Svaki glasač može glasati za onoliko nominovanih numjera koliko je prisutno u kategoriji.

Glasanje je dostupno i na zvaničnom sajtu MAC www.musicawardsceremony.compo sledećim pravilima:

Svaki glasač koji se registruje na MAC sajt ima pravo na 10 glasova u svakoj kategoriji i može ih rasporediti na više nominacija u okviru jedne kategorije ili može 10 puta glasati za jednu nominaciju u okviru jedne kategorije.

Dodatnih 10 glasova u svakoj kategoriji svim punoletnim glasačima pokloniće MaxBet.

Glasanje se može obaviti jednokratno ili iz više navrata.

Redosled numjera u okviru kategorije određen je abecedno, na osnovu imena izvođača.

Za sve navedene kategorije glasanje se vrši na isti način, nezavisno od toga da li se priznanja dodeljuju prvog ili drugog dana manifestacije, osim za kategoriju ALBUM GODINE, za koju se glasa isključivo SMS porukom.

Svaka nominacija u okviru kategorije ALBUM GODINE ima svoj rijedni broj.

Glasanje u okviru kategorije ALBUM GODINE se vrši tako što se u tekst poruke unosi riječ „UNICEF“ i  rijedni broj numjere za koju glasač želi da glasa, bez razmaka.

Primer:

UNICEF1 NA 14884/ ZA ALBUM POD REDNIM BROJEM 1

 ili

UNICEF9 NA 14884 / ZA ALBUM POD REDNIM BROJEM 9

Za Crnu Goru, SMS se šalje na broj 14884 koji važi za sve mreže, a cijena poruke je 3,2 EUR.

Sav prihod prikupljen od SMS glasova biće preusmeren UNICEF-u za  program „Unapređenje mentalnog zdravlja dece i mladih“.

IV
PROGLAŠENJE POBJEDNIKA I DODIJELA PRIZNANJA

Proglašenje pobjednika i dodijela priznanja u svakoj kategoriji vrši se na događaju MAC u januaru 2023. godine, odnosno 25. ili 26.januara 2023.

Organizator zadržava pravo da diskvalifikuje numjere koje podstiču vjersku, rasnu, nacionalnu ili etničku netrpeljivost, kao i numjere koje vrijeđaju osobe drugačije seksualne orijentacije.

Organizator zadržava pravo da po potrebi promjeni redosled, broj i nazive kategorija, kao i da doda podkategorije.

Organizator zadržava pravo da u različitim kategorijama objavi liste za glasanje sa različitim brojem nominovanih numjera.

Organizator zadržava pravo izmjena i dopuna ovog Pravilnika.